Vedení města Kolína uvažuje o bezplatném otevření městské hromadné dopravy. Z dlouhodobého hlediska by tento krok mohl napomoci snížení dopravy ve městě. Je tento krok reálný a může si to vedení města po finanční stránce dovolit?

„Čistě pro zajímavost, kdyby se zavedlo v Kolíně MHD zdarma, tak my jako město platíme za dopravu MHD zhruba 25 milionů korun. Jízdné je příjmem provozovatele OAD Kolín a činí zhruba 9 až 10 milionů korun. Znamená to tedy, že bychom navíc dopravci vyplatili ušlý zisk na jízdném v částce přibližně 9 až 10 milionů korun za rok z městského rozpočtu, což je částka, kterou bychom si představit dovedli. Budeme o tom jednat,“ uvedl starosta Michael Kašpar.

K úvahám nad bezplatnou dopravou MHD vedou i pozitivní ohlasy z měst, kde je již tato praxe zavedena. „V Říčanech po třech letech zavedení bezplatné dopravy jezdí o 40% dětí více autobusem než autem, což by mohlo dopravě v Kolíně pomoci,“ doplnil Michael Kašpar.

Řidiči, kteří ve všední dny projíždí „ve špičce“ Kolínem by tento nápad jistě kvitovali. Návrh by mohl být dle slov starosty zastupitelům předložen ještě letos.