Využijeme i netradiční formy propagace, nastínil kolínský starosta Vít Rakušan, který je zároveň kandidátem hnutí Starostové a nezávislí  (STAN) na středočeského hejtmana. Kdy přesně STAN s těmito aktivitami začne, nechtěl z taktických důvodů prozradit. Upřesnil jen, že „horká“ část kampaně začne v září.
Deník MF Dnes rovněž napsal, že STAN využije v předvolební kampani pro říjnové krajské volby například komunikace na sociálních sítích a bannery v ulicích. „Máme k dispozici také inovativní a kreativní web pro Středočeský kraj, který jsme spustili v těchto dnech. Ten umožní třeba přímou komunikaci s námi,“ uvedl Vít Rakušan pro MF Dnes minulý týden.
Následovat bude podle jeho slov i „zásah“ tištěným materiálem, objeví se billboardy, kandidáti se výrazně zaměří na kontaktní kampaň, chtějí totiž s obyvateli regionů hodně komunikovat. „Chceme se objevovat na různých akcích, pokud možno vždy já jako lídr a někdo z konkrétního regionu,“ řekl kolínský starosta, který je dvojkou STANu.
Podle Víta Rakušana je jedním ze zásadních bodů programu Starostů hospodaření kraje. Ten patří podle jeho slov k nejzadluženějším a neumí si s tím poradit. V této oblasti by chtěl Rakušan zúročit svoje zkušenosti z Kolína, který přebíral v roce 2010 jako jedno z nejzadluženějších měst v Česku.
„Stále se plýtvá, různé věci se nezveřejňují, nesoutěží se zakázky do šesti milionů, nezveřejňují se na profilu zadavatele,“ vypočítá Vít Rakušan a zmiňuje i vysoké platy středočeských krajských úředníků. Ty jsou podle jeho slov vyšší než na ministerstvech. Další rezervy by hledal i v dotačních programech kraje.
K důležitým bodům programu STAN pak řadí i vzdělání. Vít Rakušan by uvítal proto optimálnější nabídku oborů na středních školách vycházejících z praxe a spolupráci se soukromým sektorem. „Chceme zajistit i každodenní pocit bezpečí. Připravujeme projekt Bezpečný kraj, stejně jako máme projekt Bezpečný Kolín,“ nastínil třetí z bodů programu Rakušan a dodal, že s tím souvisí i bezpečné silnice.
V případě volebního úspěchu Starostové podle Rakušana nebudou o koalici jednat s komunisty, ale ani s jakoukoli pravicově extremistickou stranou. S ostatními stranami nemají problém jednat. „Spíš si neumíme představit spolupráci s konkrétními osobami než stranami,“ dodal k případným jednáním kolínský starosta.
Co se týče výdajů na volební kampaň, středočeská buňka STAN počítá s výdaji zhruba pět milionů korun. Na kampaň přispívají i sami kandidáti, každý z první pětky dává padesát tisíc. Povinně přispívají i ostatní z první dvacítky, další příspěvky jsou dobrovolné.
„Nejsme bohatí jako velké strany, musíme zvažovat, kdy s čím přijít a na co vlastně máme,“ uzavřel Rakušan. Peníze jinak strana získává ze zákona, má totiž tři poslance a pět senátorů. Dary přijímá pouze formou smlouvy, napsal deník MF Dnes. mf dnes