Ve čtvrtek 12. května do Kolína zavítá saxofonista a zpěvák The Plastic People Of The Universe Vráťa Brabenec. Své impulzivně zhudebněné texty zabalené do alba Růže na kmínku spolu s novou kapelou Pal-Post Unit představí od 20 hodin v Baru Pod Hodinama, který sídlí v Legerově ulici č. p. 68 (vstup z ul. Politických Vězňů).

"Saxofonista Plastic People Vratislav Brabenec vydává zbrusu nové album Růže na kmínku. Podobně jako u titulu Konec léta, je jeho těžiště v Brabencově poezii. Autor si k nahrávání přizval několik spoluhráčů, ze kterých vznikla skupina Pal-Post Unit. Není bez zajímavosti, že přirozeným vedoucím souboru se stal multiinstrumenstalista a divadelní režisér Jan Komárek, který s Brabencem spolupracoval již na Konci léta. Komárek také nový titul mixoval a vyprodukoval. Skupina si dala jméno podle Brabencovy básně Pal-Post Unit, kolážovitého textu napsaného automatickým psaním na způsob Kvílení Allena Ginsberga. Dalšími hráči jsou Ivan Macúch na housle, Monika Knoblochová na klávesy, Lukáš Polák na kytaru a Richard Pecha jako kytarový host v jedné písni. Komárek obsluhoval preparovanou kytaru, Vratislav Brabenec saxofon a samozřejmě veškeré vokály. Na novém albu najdete celkem 19 písní. Chraplavým hlasem autora deklamované texty vysílají k posluchači naléhavost, avšak nenutí jej k účasti. Jakoby Brabenec říkal: ‚Takhle to mám já, můžeš si to poslechnout a přemejšlet vo tom, nebo ti to může být šumafuk, ale to je tak jediný, co ti k tomu můžu říct.‘," uvadí doprovodný text alba.

Více o životě komunistickou státní bezpečností pronásledovaného i mučeného undegroundového hudebníka Vráti Brabence se lze dozvědět např. na stránkách Paměť národa.