Městu Kolín patří více než 1.800 bytů, volně ale může nakládat jen s necelou tisícovkou z nich. Polovinu bytů, přesně 851, totiž na na základě vládního nařízení podepsaného před dvěma desetiletími přednostně využívá pro své zaměstnance kolínská automobilka.

Tyto byty automobilka (dříve TPCA, dnes Toyota) nejen přednostně obsazuje svými zaměstnanci, ale město v nich nemůže - s výjimkou zohlednění inflace - až do roku 2026 zvyšovat nájemné. Proto se radnice dlouho snažila dosáhnout změny vládního nařízení, která by umožnila nájemné zvýšit a postupně srovnat na úroveň ostatních obecních bytů.

Jednání, které vedení radnice vedlo už s ministry dvou předchozích vlád, skončilo úspěchem až letos. "V loňském roce jsme začali jednat s novým ministrem Ivanem Bartošem a vláda už schválila, že souhlasí s pominutím dvacetileté podmínky. Teď se už jen čeká na návrhy smluv mezi městem a Státním fondem rozvoje infrastruktury," uvedl starosta Michael Kašpar.

Obecní byty jsou jen zlomkem kolínského bytového fondu. Ve městě je momentálně necelých 16 tisíc bytů (včetně rodinných domů) a v nemalé části z nich platí uživatelé tržní nájemné, které je i několikanásobně vyšší než nájemné v obecních bytech.