Vedení města Kolína po dlouhou dobu vyjednává s Janem Hankovcem, současným majitelem hradební bašty, o jejím odkoupení. „Pro odkup bašty jsme nechali vypracovat znalecký posudek a částka byla vyčíslena na zhruba 400 000 korun. Bašta je poslední zachovalou baštou v systému městského opevnění a my bychom ji chtěli následně zrekonstruovat a v ideálním případě propojit s areálem synagogy, kde by mohla tvořit jeden prohlídkový okruh,“ uvedl starosta Michael Kašpar.

Jan Hankovec s prodejem za cenu ze znaleckého posudku předběžně souhlasí, souhlasit musí i kolínští zastupitelé. „Já za to samozřejmě děkuji panu Hankovcovi a jeho rodině, že městu takto vyšli vstříc, protože bychom se chtěli pustit do opravy a myslím si, že i ta cena je velmi solidní,“ dodal starosta.

Proběhne-li úspěšný prodej, rekonstrukce by pak mohla být financována prostřednictvím žádosti o dotaci z Programu regenerace městských památkových rezervací. Zastupitelé návrh projednají pravděpodobně na některém z podzimních zasedání