Někteří obyvatelé z kolínských ulic Na Louži a Veltrubské, kteří mají okna svých bytů směrem ke kruhové křižovatce, si přejí něco udělat se stromy na chodnících. Prý jim stíní a v bytech tak mají v podstatě trvalé temno. Nic zatím údajně nezmohli, ačkoliv už víckrát žádali Odbor životního prostředí a zemědělství Městského úřadu v Kolíně. To nám přišel před časem povědět jeden ze starších občanů, kterého nespokojení občané poslali.

 "Ohledně čtyř javorů u kruhové křižovatky Na Louži obdržel Odbor životního prostředí a zemědělství Městského úřadu Kolín několik podnětů na ořez," zjistila pro nás skutečnost mluvčí radnice Jiřina Holubová. "Dvě obyvatelky domu si stěžovaly na trvalé zastínění oken těmito javory. Odbor životního prostředí a zemědělství dané podněty posuzoval, a to několikrát. Šetření bylo prováděno na místě v různých dopoledních hodinách a v různých ročních obdobích, aby byla objektivně posouzena míra zastínění oken.

Bylo prý zjištěno, že dřeviny, které jsou ve velmi dobrém zdravotním stavu a které vytvářejí přirozený prachový a hlukový filtr pro přízemní okna domu, nevytváří takový stín, který by trvale zastiňoval okna nespokojených obyvatelek domu. V letních měsících je stín těsně pod okny a v zimních měsících, kdy jsou stromy bez listí, stín přechází přes okna, ale trvale je nezastiňuje. V případě těchto dřevin lze uvažovat pouze o úpravě koruny z důvodu průchodu chodců na chodníku, což v nejbližší době bude opět Odbor životního prostředí a zemědělství posuzovat." meč